Az Ön bevásárlókosara

0 Termék összérték: 0 Ft
Megrendelés

Partnereink

szinergialogo

leader

zoldut

Tinuszné Bói Magdolna élettörténetei között bárki találhat egy megjegyezhető mondatot, egy olyan jó szót, amitől szebb, jobb vagy könnyebb lesz a napja. A Mindentvarró Tűről írt sorait is érdemes elolvasni, ha egyszer is eszünkbe jutott már, hogy mit jelent a valódi útravaló?

 (Utóhang G. Szász Ilona és Szegedi Katalin könyvéhez)
Mióta gyerekeim vannak, sokszor jut eszembe-igazából állandóan ott motoszkálnak a gondolatok-mit is tudok nekik olyan útravalót adni, ami sokszor hasznavehető, tőlem hihető, nem múlik el szavam hangjával, nem mállik el könyvek foszló papírjával. Tudom, most szülők meg kollégák, meg még Te is kikerekedett szemmel nézhetsz, hogy mit is, hát... S jön a sok bölcs tanács, agyfoszlány, eszme-áradat: életbölcsességek. De mindez csupán szóban. Írásban, elnézést.....de nekem nem kellenek ezek a képek.
Hanem olyan Mátyás királyosra gondoltam: erre is, arra is, összetett dologra, ami mégis külön- külön volna - valami fonatra....
Ahogy szokott lenni,meg is találtam amit kerestem, mint a legkisebb testvér, mindig: a régi világba vágyó elszánt akaratom, hogy lesz ilyen fonatom, egy öreg szekrény és egy mese egymásra hajtogatva jófajta erős szálú fonalat adott.
Ilyet készíthetsz Te is, ha akarod, íme a receptje:
Végy-recipe - egy szép mesekönyvet, melynek főszereplője egy varrókisasszony lett, s kedvese, Szabócska, aki szerelméért megkereste az eltűnt életmentő Tűt, a Mindentvarrót.
Olvasgasd a történetet szép csöndeskén, s este az összefoltozott Tejút milliárd-ragyogásában ne légy rest Te se, álmodban Tűddel ölts egy-egy fércet, a csillagfények mutatják majd az utat, nem kell gyűszű se, sem a sötétben félned. Hajszál - fonaladat ne sajnáld, fogj szőkéset, gesztenyést, őszes szált egybe, a Mindentvarró Tűbe fűzd be, ezzel öltsed a Holdnak párnáját össze. S ha kitépett hajad szála fáj is, s könnyezve nézel fel az égre, kis virágos csészécskébe gyűjtsd a cseppeket - Málika kisasszony is így tette, s a végén ő nevetett-a könny-gyöngy - sóknak a Sóra éhezőknél (bizony vannak sokan) nagy a keletje....S ha az égi szférák után megjártad az összes pénzeszsákot-a pokol hét bugyrát-s a csintalan ördögfióka a füledbe varázsolta rugdosós-nótáját, varrjad csak vissza hajad cérnájával az ördögöcske szarvacskáját: magad karikatúráját. Amikor aztán a várakozásban cikk-cakk ollóddal elnyiszáltad a centid minden számát, mint régen a katonák,hát láss csodát: biztosan előtted áll kezében Mindentvarró Tűjével kedves mátkád.
Második fonatszálnak kell egy hangzás: hang – szál- fonalacskák. Mire is gondoljál...?
A hajdan volt világ sok-sok hangjára: a jeges kurjantására, ki hetente hozta a hűs tömböket, hiába, száz évvel korábban hűtőd még nem zümmöghetett a konyha kovásztól növekvő hajnali világosságába. Aztán a milimári harsonaszóként ható jóreggeltje a pesti bérházak faláról visszaköszönve adja fonalad tej meg túró illatú kiáltását. S hogy bővüljön hang-tárad, olvassad el Jókai tollából a hajdani hangos életet elzenélő tárcát, s akkor kottában fonaladhoz hozzáadhatod a köszörűs, üveges, homokárus, ószeres, drótos, sípoló rongyász hangjának kánonát. Metronómként Málika kisasszony varrógépének kattogása vigyázza a ritmus állandóságát...
S mellé foghatod a harmadik szálat, így lassan készen a fonatod:egy régi, száz éves szekrény, ami egy régi-régi varrónőé volt. E szekrény az elmúlt költöztetős időket épen átvészelvén, unokák leltárában kikötvén új életre kelt. Kicsit megcsiszolva, gondolatnyit átlakkozva máris a szobában mosolyog alvó gyermekeid álmára, mint a gyertya lángja a sötét házra..... S ajtajára írjad rája, hogy a szekrény ósdi fenyődeszkája, a Szabócska Mindentvarró Tűje s varrótudománya, meg az elmúlt világ alsó fiókból áradó hang-szerenádja mindig gyerekeid kezében – eszében - szívében lehessen.... Százéves betűk dőlt vonalával varázsigének szóljon a mesebeli ének:
"Föld fonala fű,
fa fonala inda,
az ég fonala
kelő nap sugara,
hínár a víz fonala,
s ha elfogyott a cérnácska,
haját fűzte tűfokba,
azzal varrt Szabócska! "
A szekrény belsejébe ragasztott gyűrődött, halovány szabásmintán lapuló családnevek, s dátumok örök biztosítéka lesz a gyermekek batyujába rakható, Mindentvarró Tűvel bármikor varázs-varrható százévesszekrény-illatú mese – élet - bölcsességnek.... Ez volt a recept, mi hajszál-cérnára felírva kapható s a mesepatikában Tűre beváltható.