Az Ön bevásárlókosara

0 Termék összérték: 0 Ft
Megrendelés

Partnereink

szinergialogo

leader

zoldut

Közhírré tétetik, házamban ezennel Sóhivatal nyittatik, hol minden fontos ügy megvizsgáltatik, szóval elbíráltatik, igazsága eldöntetik, lényege sóval fűszereztetik! S eztán e sósabb élet reményével a kedves ügyfél útnak indíttatik, s ide többé nem várattatik!
Most, hogy ilyen szépen kidoboltattam újonnan nyílt Sóhivatalom reklámját, jöjjön az apró betűs rész.... (Na ne mondjad, hogy még nem szoktad meg....)
Először is, ha hivatalomba belépsz, mosolyogj....ez a nekem járó fizetség. Mert milyen egy hivatal? Szögletes az ajtó és szögletes az ablak, szögletes a szekrény és szögletes az asztal, szögletes a szőnyeg, szögletes a függöny, szögletes a papír és szögletes a monitor, szögletes a dosszié és szögletes a pecsét, és szögletes az is, aki szögletes széken ülve egész nap a szögletes szabályok sorait az ügyfelek kedvéért oválisra húzza szét. És szögletes a szemüveg és szögletes a radír, és szögletes a betű, szögletes tasakban az italpor... . Ezt a szögletességet hivatalomban kötelezően mosolyoddal szöglet-mentesíteni az egyetlen kötelességed! Szögletes életedet szájad lágy ívvé hajlításával kedvedre görgetheted.

Állj szépen a tükör elé, így. Mosolyogj, képzeld magad most kicsit öregebbnek, s látod, lefelé görbülő szájú én néz vissza rád. Ám egy régi-régi kedves hölgy tanácsa ez: mindig mosolyogj! Mosolyra tartsd a szád vonalát, így ajkaidnak csúcsa mindig követi szemed sarkának mandula-irányát, s ha ellazul álmodban az arcod, ajkaid akkor is-már önkéntelenül-megtartják mosolyra húzódó szádnak csésze alakú vonalát. Így, ha majd idősebb leszel is, mosolygós arcoddal szelídítheted sorsoknak-sorsodnak fogyó fonalát.
Sóhivatalomban így, mosolyogva idézheted fel lelked diadalát, léted fájdalmát, sok-sok hibát,megtorlást, bosszút és csodát, naiv nahátságot, csibész józanságot: életiskoládnak minden szekundáját,rovását,felsőbb osztályba való haladását,könyvjutalomra terjesztett tudását. Elmondhatod szavaddal, leírhatod hangoddal, szemeddel kibeszélheted, mi hozott ide, az elintézetlen ügyek paradicsomába.
Talán kínoz gyakran a szénanátha? Orvosom mondta: esetleg allergiás vagy életed világára (vagy virágára?) Gáncsot vet az irigy kolléga? Rakjad tehetséged az ő vállaira...abba bele kell roskadnia, bár nem volt muszáj akarnia...Gúnyt űz belőled a véredet kívánó asszony? Öntsd a poharát csurig', ne szomjazzon, de hagyd, hogy szája összealvadjon....Bánt, hogy két szék közt a földre estél? Nézz szét, s meglátod, más horizontja sincs magasabban a béka ülepénél...
Elárult a családod? Ez az egy, amit itt lenn már nem válogathatsz meg, hiába vágyod. Ám őseiddel a számlát lehetséges nullára zárnod, ha most itt idődet rászánod...
Keresed, követed, nagyítóval sem leled az igazságot? Hát jól jegyezd meg, hogy azt párszáz éve hiába várod: Meghalt Mátyás, oda az igazság! Nem emlékszel, már gyerekként elmondatják veled, hogy megszokd, mire a saját bőrödön próbálod.....Ez így van, mert már nincs más, csak jogosság. S akinek jogában áll, azt bizony nem érdekli az igazság. Miért is érdekelné? Akkor nem lenne neki minden hitványságra egy régen bukott birodalom maradványaiból összetákolt törvényes jogigazsága. Érdekel most már, mi is az a sóhivatalosság?
Az, amikor megfejted saját életednek hiányát, észreveszed lelkednek ízetlenséget biztosító só-diétáját, létezésednek sótlanságát, testedben megnyilvánult valódnak nem-teljességét, annak hiábavalóságát. De van ez ellen való: sóhivatalomban ugyanis Só kapható! Ingyen és bérmentve kiválasztható, elszállítható, véredbe beoltható!
Bizony. Királynői hatalmamnál fogva a sómonopólium általam e hivatalban gyakorolható. Mivel mindig királyi jövedelem volt a sóból származó jó,ezért én, meg(haj)koronázott királynő, élek ősi jogaimmal, s biztosítom e kor emberének is az alapvető jogot:sózhatja, ami sózható. És a sóbevétel most nem az én számlámra lesz jóváírható: saját magadnak rakhatod tele sótlan életednek perceit, mert nálam sokféle só kapható.
Köszvényre, fösvényre, fényesre, mérgesre: francia só-virág. Butára, lustára, vakságra, hazugságra jófajta erdélyi kősó. Irigységre, cívódásra, restségre, bántásra Maldon-só. Kihaneménségre, nagyarcúságra, menőfiúságra, műanyagnőségre tengeri só. Szerelemre, vágyódásra, igaz csókok ízére narancs színű indiai só. Sóbundához rejtőzködni, elveszni, kitűnni, megfejteni csakis jódozott só. S ha segítenél másnak, könny-gyöngy-sót ajánlhatok, ha elűzött királylányként sóra éhező vándorok étkét ízesítenéd.
S ha a cukor nélküli cukor, a tejmentes tej, a zsírmentes zsír, a levegőmentes élet, az embermentes ember napról-napra só-mentességével puszta létezésednek gödröt ás, elvermel....sóval hintsd tele eme élettől megelégedett, eltunyult lyukkaparók kezének ujjait. S míg körmük alól a só nedveit jajgatva szívogatják ki, véráramuk máris viszi ereiken át a sós-élet diadalának áramát: te sózod beléjük egy emberibb élet lehetőségének varázsát.
Ilyen lesz a Sóhivatalban zajló ügyfélfogadás világa, ahol még csupán ennyivel tartozol: só nélkül nem léphetsz ki a hivatalon túli határba, s az újrarendeléseket is nálam kell leadnod, hogy tudjam, Sóhivatalom nem működik hiába.
Ezt hirdeti mától házam falán a cégtábla, gyertek hát nagykanállal, vár mindenkit a sótlan élet ellenszerének tárháza: egy igazi sóhivatali sókirálynő boszorkánykonyhája.

sohivatal