Az Ön bevásárlókosara

0 Termék összérték: 0 Ft
Megrendelés

Partnereink

szinergialogo

leader

zoldut

havitojas

Miért jó a tojás?
Tápértéke tökéletes, és ezt csúcsminőségű fehérjetartalma, a benne lévő sokféle vitamin és ásványi anyag bizonyít. Karotinoid anyagai javítják a látást, és jó megelőző anyagai néhány vaksággal járó betegségnek, különösen az időskori zöld és szürke hályognak. A tojásban lévő zsír összetétele olyan, mint amelyet a táplálkozástudomány ma ajánl: egyharmada telített, egyharmada egyszeresen telítetlen, egyharmada többszörösen telítetlen zsírsav.
Nem csak a tyúktojás finom
Tyúktojás
Közepes méretű tojás. A sárgája/fehérje aránya közepes, könnyen szétválasztható, héja a barnástól a fehérig a baromfi fajtájától függ, de a sárgájának a színét nem határozza meg. Íze visszafogott, nyersen és sütve-főzve is fogyasztható, de fontos, hogy felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg. Hűvös helyen érdemes tárolni és hét-nyolc hétig fogyasztható.
Kacsatojás
Valamivel nagyobb tömegű, kicsit hosszúkásabb, vékonyabb héjú a tyúktojásnál. Általában fehérhéjú. Sárgája/fehérje aránya a tyúktojásnál nagyobb, az íze is intenzívebb annál, erőteljesebb tojás íze van és kicsit édeskésebb a sárgája is. A színe narancssárga, a fehérje pedig kékes árnyalatú, fehér. Kereskedelmi forgalomba nem kapható, mivel a Salmonella baktérium nemcsak a héján, de a belsejében is előfordulhat. Nyersen éppen ezért nem tanácsos felhasználni, de ha felhasználás előtt alaposan megmossuk, és 10 percig főzzük, vagy sütéshez használjuk, teljesen biztonságosan fogyasztható.

Libatojás
Jóval nagyobb méretű, 150-300 grammos, hosszúkásabb, kissé sárgásabb héjú tojás. Íze a kacsatojáshoz hasonló, de markánsabb és édesebb a tyúktojásnál. A sárgája is nagyobb és sárgább. Ugyanaz vonatkozik rá, mint a kacsatojásra. Nyersen veszélyes: majonézt, fagyit, krémest, madártejet nem szabad készíteni belőle. Csak megmosva és jól átsütve, főzve fogyasztható.

Fürjtojás
Picike 10-12 grammos tojás, jellegzetes pettyezett héjjal. Sokkal erőteljesebb íze van, mint a tyúktojásnak. Nagy a sárgája és nemcsak gasztronómiai, de csupán esztétikai értéke miatt is használják. Dolgozni viszont nehéz vele, mert nagyon apró, igaz a héja nem túl vastag, így könnyen lejön.
Gyöngytyúktojás
A tyúktojásnál kicsit kisebb és kerekdedebb tojás. Kifejezetten ízletes, erősebb tojás íze van. A héja általában kicsit barnán pettyezett és vastagabb, ezért tovább eltartható és a fertőzésektől is jobban védett.

Zékányné Golátz Tímea kedvenc receptje
Nyári rakott csirke
A csirke combját, mellét sóval, borssal és kevés majorannával, ételízesítővel befűszerezem. A paprikát, paradicsomot és a hagymát felkarikázom. A zöldségeket a tepsi aljába lerakom, rá a húsokat, közé is dobálok zöldséget és alufólia alatt 45 percig sütöm. Akkor leveszem róla az alufóliát és egy nagy tejfölhöz keverek egy kanál lisztet, kis sót és rákenem a husi tetejére, majd megszórom reszelt sajttal és szépen megpirítom.
Petrezselymes krumplit adok hozzá, de a krumplit is bele lehet vékonyan karikázni a tepsibe és akkor köret is sül a főétellel együtt.