Rengeteg benne a C-vitamin, tisztítja a vért és beindítja az emésztőrendszert. A medvehagymát tehát nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert divat és finom, hanem azért is mert tavasszal igazi csodát tesz. Most receptet is adunk hozzá és azt is megtudhatja miért pont a medvékről nevezték el?

medvehegyma

Március közepétől, május közepéig gyűjthető a medvehagyma. Kezdetben még világos zöld színű, zsenge levelei, később sötétebb zöldek lesznek. Nevezik vadfokhagymának is.
Levele és zöld részei és hagymája is felhasználható. Friss és szárított formában is kiváló. Május végén, a virágzása után véget ér a szezonja. Nem csak fűszer, gyógynövény is. Fokozza az emésztőrendszer működését, serkenti az étvágyat. Szívvédő: vérnyomás- és vérzsír csökkentő, magas a C-vitamin tartalma.
Vigyázat! Összetéveszthető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, aminek a levele mérgező.
Az alapján lehet megkülönböztetni őket, hogy a medvehagyma virága kicsi, fehér, csillag alakú és a szár végén fejlődik. A gyöngyvirág virágai pedig harang alakúak, a szár mentén nőnek. A kikericsen tavasszal soha nincs virág, és az erdőkben élő medvehagymával ellentétben réteken, napos mezőkön található meg.
Segítheti a felismerést, ha a levelet ujjaink között összedörzsöljuk: ha fokhagyma szagot lehet érezni, biztosan medvehagymáról van szó. Amennyiben nem tudjuk a növényt kétséget kizáróan azonosítani, inkább ne gyűjtsük be,  hanem megbízható forrásból vásároljuk meg.

De miért pont medve?
Az elnevezésnek a legtöbb nyelvben köze van a medvéhez (angol: bear's garlic, ném: der Baerlauch, sp.: el ajo de oso, ol.: l'aglio orsino). Erre a legvalószínűbb magyarázatnak még az tűnik, hogy az elnevezés a középkorból ered,  amikor megfigyelték, hogy a téli álomból ébredő medvék rengeteg medvehagymát bezabálnak, hogy a téli álom során lemerült vitamin és ásványi anyag készletüket feltöltsék, és kitisztítsák az emésztőrendszerüket. Persze egyszerűbb magyarázat is van, aki ezt eszi, olyan erős lesz, mint egy medve.

Recept:
Medvehagymás pite
Hozzávalók (24 centiméteres formához)
20 dkg vaj
2 tojás sárgája
30 dkg liszt
1 teáskanál só
nagyobb csipet cukor
kb. egy evőkanál tejföl

Töltelék:
30 dkg natúr krémsajt
1 nagy csokor medvehagyma aprítva
5 dkg durvára darált pirított dió
5 dkg túró