Az Ön bevásárlókosara

0 Termék összérték: 0 Ft
Megrendelés

Partnereink

szinergialogo

leader

zoldut

Cseresznye

cseresznye

Javában tart az eperszezon, mikor az első, korai cseresznyék beérnek. A gyümölcsnek nagyon sok fajtája van, apró és nagy szemű, sárga és sötétpiros. Már az ókorban is kedvelték, a legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (i.e. 64-ben), mivel katonái nagyon megszerették a gyümölcsöt. Hazánkban a török uralom idején terjedt el.
A cseresznye döntő része víz, ezért kiváló szomjoltó. Vesetisztító, vértisztító hatású, megelőzi a köszvény kialakulását, enyhíti a reumás fájdalmakat. Vizelethajtó, nyálkaoldó, hurutoldó és görcsoszlató hatású. Fogyókúrázóknak azonban ajánlatos vigyázni a cseresznyével, hiszen jelentős a cukortartalma. A, B1, B2, B6 és C-vitamin tartalma magas, szív-és érrendszeri problémák megelőzésére kiváló. Magas a folsav, a kalcium, és a vastartalma, elősegíti a csontok és a fogak egészséges fejlődését
Cseresznye fogyasztását követően a vízivás kerülése ajánlott, ennek puffadás, gyomorfájás, hasmenés lehet a következménye!

A közkedvelt csemege nyers fogyasztása mellett húsételek különleges hozzávalója, illetve sütemények tölteléke lehet. Készülhet belőle szósz, lekvár, kompót, szörp, pohárkrém, gyümölcssaláta...

Forrás: mindmegette.hu, kép forrása: oazis.hu

Meggy

meggy

A savanykás gyümölcs hasonló élettani hatásokkal bír, mint a korábban részletezett cseresznye. Magas A, C és B vitamintartalmú, emésztést segítő, serkenti az idegek és a vesék működését, kiváló a vérszegénység megelőzésére. Magas víztartalmú (kb. 85%), valamivel kevesebb kalóriát tartalmaz (51kcal/10dkg) a cseresznyénél (63 kcal/10dkg).

A rózsafélék családjába tartozó gyümölcs nyár elejétől érik, számos fajtáját ismerjük. Van savanykásabb, édesebb, van apró-és nagy szemű. A legismertebb fajták: a Meteor, a Csengődi csokros, a Favorit, a Pándy meggy, a Kántorjános, a Debreceni, az Érdi bőtermő és az Újfehértői fürtös. Egy kifejlett fa időjárástól függően 10-70 kg meggyet terem.

A meggy már az ősidők óta elterjedt. Származási helye Eurázsia, az ősmagyarjaink is fogyasztották, az egyetlen finnugor eredetű gyümölcs szavunk a meggy. Hazánkban a 17. századig a vadmeggyet fogyasztották, ezután terjedt el spanyol- és a cigánymeggy.

Felhasználása hasonló a cseresznyéhez: lekvár-, szósz-, szörp-, befőtt-, gyümölcssaláta, leves alapanyag. Számos sütemény – piték, rétesek, bögrés kevert tészták - kihagyhatatlan hozzávalója.

Forrás: mindmegette.hu, kép forrása: agrarelet.hu