Az Ön bevásárlókosara

0 Termék összérték: 0 Ft
Megrendelés

Partnereink

szinergialogo

leader

zoldut

Barka Istvánné Szigetváron élő kézműves. Régóta mestersége a kosárkötés, amit éveken keresztül felnőttképzési programban oktatott is, ezzel segítve mások munkáját. 2000-ben dicsérettel kitanulta a fonottbútor-készítést.
barkaneLeginkább zöldvesszővel dolgozik, de hántolt vesszőből is sok szép alkotása van. Fontosnak tartja a hagyományok és a népi motívumok megőrzését és továbbadását. A kosárfonás a fa megmunkálásának egyik legősibb szerkezeti formája. Története a legrégibb időkig nyúlik vissza és valamilyen formában – az alapanyagtól függően – szinte minden népnél előfordul. Az ember a természet megfigyelése közben ébredt rá a kosárfonás titkaira, tanítómestere többek között a fészekrakó madárvilág is lehetett. A Csallóköz földrajzi és éghajlati viszonya kiválóan alkalmas a fűz termesztésére. A Duna árterületei és a mocsaras nádasok mente természetes otthont biztosítanak a vadon termő, szinte erdőséget alkotó füzeseknek.
A fűzfafélék családja igen régi, de géncentruma Közép-Európa és Belső-Ázsia, főleg a Himalája vidéke, tehát az a hely, ahol a magyarság mozgott.
Valaha a falukban a kosárkészítés virágzó kézműipar volt. (Aranyvesszős: Alsó falunál a Duna töltése melletti füzes kiváló alapanyagot szolgáltatott) De nagyrészt mindenhol bekövetkezett az a folyamat, hogy feledésbe merült ez a nemzetközi mesterség, melyet valaha a magyarok fejlesztettek művészi fokra. Sajnos manapság a gépkocsival külföldre utazók akarva-akaratlanul megállnak az utak mentén letelepedett kosárárusoknál, és itt vesznek fonott piaci karkosarat, piknikkosarat, ruháskosarat, mózeskosarat, kandallókosarat, kenyértartó kosarat, hulladéktartó kosarat, tálcát vagy virágkosarat. Miért tesszük ezt, amikor elvben mi is előállíthatnánk ezeket a termékeket? Nem kell hozzá más, csak jól megválasztott anyag, erős kezek és egy kis fantázia.

Ildikó régóta tagja a Kaptár- és a Szinergia Egyesületnek. Önálló kiállítása Szigetváron volt, de az egyesületi közös kiállításokon mindig részt vesz, valamint a különböző vásári rendezvényeken rendszeresen bemutatja a termékeit.

Elérhetőség:
7900 Szigetvár, Vörösmarty u 21.
Tel: 06 30/908 0887
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.