maczkozsKispeterdi termelő, végzettségét tekintve cukrász. Leginkább vásárokon és rendezvényeken vesz részt, mint helyi terméket előállító termelő, de megrendelésre is készít bármilyen fajta cukrászterméket. A rendezvényen való árusítások legfőbb termékei a kürtőskalács és a házi rétes, melyet a hagyományos módon készít el. A házi alapanyagokból készített tésztát pihentetés után kinyújtja. A kinyújtott tésztát zsírral locsolja meg, és miután vagy öt percig szikkadni hagyta, tetszés szerint cukorral, édesített nyers gyümölccsel, túróval, tejföllel, tökkel, mákkal, dióval, vagy más effélével tölti meg. A mi generációnknak már a nagymamái között is kevés akad, aki tudta, tudja a technikát, szerencsére mégis találtunk valakit, aki még idejében eltanulta egy mestertől, sőt, az elengedhetetlen eszközt, egy igazi, foltozott, hímzett, életen át használt lenvászon abroszt is örökölt. Akinek ilyesmi nem jutott, sima pamutvászonnal is nekiállhat, csak előtte ne „öblítőzze szét", mert átveheti a tészta is a műízt.
Az igazi rétestészta Zsanett szerint minden fázisban csak kézzel készül, mert kényesebb a kelt tésztáknál és minden rezzenését követnünk kell az ujj szenzoraival.
A házi kürtőskalács készítése során egy édes kelt tésztából sodort csíkot csonkakúp alakú sütődorongra teker, majd ezt kristálycukorba hengergeti, és forró vajjal kenegetve faszénparázs fölött aranybarnára süti. Ennek során a kürtőskalácsra tapadt cukor karamellizálódik, és fényes, ropogós bevonatot képez. Miután végeztünk a sütéssel és az esetleges utóborítás fölvitelével, tartsuk a sütődorongot függőlegesen erős falap, vagy fémtányér fölé, a vékonyabbik végével lefelé. A kalácsot a sütődorong fém tengelyének a tányérhoz/laphoz ütögetésével választjuk le a dorongról. Az elvitelre szánt termékeket védőcsomagolással kell ellátni. A védőcsomagolás nyílásait leszűkíteni (összefogni vagy betűrni) csak kb. 5 perc elteltével lehet, amikor a gőz nagy része kiáramlott a kalács belsejéből. A védőcsomagolást lezárni csak a sütemény kihűlése (25–30 perc) után szabad. A kihűlt, kész süteményt nem szabad erős napsugárzásnak vagy hősugárzásnak kitenni. Védőcsomagolás céljára olyan hőálló anyag (pl. celofán) használható, amely a még meleg – vagy az eladás utáni esetleges szakszerűtlen tárolás (hőnek vagy nedvességnek való kitettség) miatt megolvadt – cukormázzal való érintkezés esetén is egy darabban eltávolítható a sütemény felszínéről. A kürtőskalács péksütemények esetében alkalmazott védőgázban is tárolható.

Elérhetőség:
7911 Botykapeterd Fő utca 1.
Tel: 06 70/672-7493